Browse By

Zloupotreba slobode

Zloupotreba reči, izgovorene, ili u bilo kom obliku zapisane, može biti smrtonosna. Bilo da ubija razum, svest, činjenice, i na taj način ugrožava samu stvarnost pretvarajući je u amorfnu bezobličnost, brdo u pustinju, travu u asfalt, neretko upravo obrnuto, bilo da poziva na pravo, bukvalno ubistvo.

mikrofon

Da bi se sloboda na Internetu razumela u pravom smislu te reči, neizostavno se mora dodati pojašnjenje. Sloboda da, jednaka za svakoga.

Deluje banalno i zapravo savršeno jednostavno i razumljivo, zar ne?

Na žalost, ne!

Zloupotrebljavači slobode upravo ne razumeju nekoliko začkoljica u celoj stvari. Ti leksički varvari, zlorabitelji reči i streličari dvosmislenosti, slobodu svesno upotrebljavaju. Ne kao korisnici osvojenog prava na sopstvenu slobodu, već kao porobljivači tuđih prava na ograničenu slobodu.

Jer zloupotreba reči, izgovorene, ili u bilo kom obliku zapisane, može biti smrtonosna. Bilo da ubija razum, svest, činjenice, i na taj način ugrožava samu stvarnost pretvarajući je u amorfnu bezobličnost, brdo u pustinju, travu u asfalt, neretko upravo obrnuto, bilo da poziva na pravo, bukvalno ubistvo.

Kako se to postiže?

Jednostavnom metodom. Razbacivanjem brutalnih ogoljenih laži, pretnji, psovkama, ali i uvijenim prikrivenim i dvosmilenim pakovanjem reči.

Jednom postavljena, kako Kipling reče “zamka za budale“, postaje odlično lovno mesto koje tek s vremena na vreme treba „prihranjivati“.

Jednom ulovljenoj žrtvi, preostaje dugotrajna borba, otresanje od blatnih nanosa, gacanje po uništenim i obezvređenim uspomenama.

Najstrašnije od svega, međutim, poziv na ubistvo, prevazilazi svojom jednostavnošću, golotinjom direktne poruke, sve i svakave zloupotrebe.

I onda se postavlja pitanje, kome takve poruke odgovaraju. Odašiljačima? Možda. Ali kako se usuđuju da ih šalju, bez imalo straha od reperkusije? Nejasno je.

A da li zakonodavac takvu poruku može da razume kao potrebu da se zaštitimo od previše slobode? Ostaje nejasno.

Nadamo se da ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *