Browse By

Uredite Twitter: prijavite sajber nasilje, pretnje i govor mržnje

Prijavite i botove, ako imate dokaze da pripadaju jednoj grupi. Prijavljujte.

Neće svaka prijava biti razmatrana, niti će svaka prijava rezultirati trajnim uklanjanjem naloga. Jedna od mera koje Twitter predviđa, jeste identifikovanje prijavljenog naloga putem mobilnog telefona, potom zahtev da se sporni tvit ukloni, a tek nakon ponovljenih prijava, ili u slučaju da nalog ima više tvitova kojima se krše uslovi korišćenja ove mreže, može doći do trajne suspenzije spornog naloga.

Za “higijenu” na Tviteru odgovorni smo svi zajedno i jedino mi, tviteraši. Niko drugi ne može urediti prostor, očistiti ga od govora mržnje, nasilja, mobinga, organizovanog napada na druge, stvaranje žrtava među tviterašima, osim samih korisnika Tvitera. Naš jezik ne potpada pod redovnu, automatizovanu kontrolu (nema nas ni na spisku zemalja), već prijave moraju biti direktne, inicirane od strane samih tviteraša, urađene ručno, jedna po jedna.

Šta treba prijaviti:

  • Svaki put kada ste žrtva sajber nasilja od strane pojedinca ili gomile.
  • Svaki put kada vas neko nepoznat, koga ne pratite, uznemirava svojim @reply i @mentions porukama previše često, sa ciljem zlostavljanja, provokacije, pretnji, ismevanja…
  • Svaki put kada primetite da je neki govor mržnje prebrzo retvitovan i fejvovan, bilo da ste pomenuti u njemu, ili ga samo vidite.
  • Svaki put kada primetite da su drugi žrtve govora mržnje, pretnji i zlostavljanja.

Možete prijaviti. Tviter je pooštrio uslove korišćenja, pisali smo o tome ranije, i rešen je da obezbediti sigurnost svim učesnicima na mreži.

Kako prijaviti

kako da prijavim tvit

Kako prijaviti tvit koji krši uslove korišećenja Tvitera

Potrebno je prvo da, pre blokiranja, prijavite sporan tvit (1).

Ukoliko na drugom koraku (2) odaberete poslednju opciju “it’s abusive or harmful”, o čemu zapravo govorimo u ovom tekstu, stići ćete do trećeg koraka i opširnijeg formulara (3). Ako se na drugom koraku odlučite za opciju “it’s spam”, (nećete valjda prijavljivati nešto što vas ne interesuje 🙂 ) tu će se vaša akcija završiti, s ponudom da blokirate ili “ućutkate” taj tviter-nalog.

Formular na trećoj slici, je mogućnost da iscrpno obavestite Tviter šta prijavljujete. Iskoristite prostor da osim linka, u polju opisa problema, ponudite analizu problema, ali i da prevedete tvit na engleski. Do ovog formulara možete stići putem od 1 do 3 kao na slici, ali i direktno. Prethodni link je za prijavu zloupotrebe uslova korišćenja Tvitera nasiljem prema drugima, ali imate i druge vrste prijavnih formulara, koje sa liste Report a Violation birate sami, u zavisnosti od slučaja.

Važna napomena: zlonamerno prijavljivanje tuđih tvitova ili naloga, bez ikakve osnove, povlači trajnu suspenziju naloga koji to čini.

Budite proaktivni

Ako želite slobodan Internet, pravo na slobodu govora na mrežama i pravo na privatnost, potpišite Deklaraciju o internet slobodama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *