Browse By

#UnderSTAND2015 – mladi iz Srbije protiv ekstremizma

U januaru 2015. godine, pokrenuta je globalna inicijativa P2P: Challenging extremism, sa ciljem da mladi, angažovani u civilnom društvu i unapređenju zajednice, razviju društvenu kampanju koja bi se suprotstavila online ekstremizmu.

understand2015

Ovaj program je od naročitog značaja, jer pruža smernice mladim ljudima, društvenim mrežama i aktivnim udruženjima i organizacijama za njihov doprinos u borbi protiv ideologije nasilnog ekstremizma i regrutacije koju obavljaju ekstremističke grupe. U inicijativi učestvuje 20 timova (14 iz Sjedinjenih Američkih Država i 6 internacionalnih timova). Predviđeno je da svaki tim, raspolažući budžetom od 2000 dolara, implementira svoju strategiju uticaja i pozitivnog delovanja na studente, srednjoškolce, neutralnu i nedovoljno informisanu populaciju, u cilju njihovog edukovanja i motivisanja na društveni angažman u domenu borbe protiv nasilnog ekstremizma. Projekat uključuje I takmičenje timova, a tri najbolje plasirana tima imaće priliku da predstave rezultate svoje kampanju u Vašingtonu , u junu ove godine.

P2P: Vršnjačka edukacija kao deo kampanje

U takmičenju učestvuje i tim iz Srbije, koji čini 10 društveno aktivnih studenata iz različitih gradova, a među njima i najmlađa članica CNM Liber. Kampanja srpskog tima pod nazivom UnderSTAND 2015, bazirana je na kratkom video klipu i propratnim fotografijama i tekstovima na različitim društvenim mrežama, koji imaju za cilj podizanje svesti o prevenciji regrutovanja mladih u ekstremističke organizacije. Pored aktivnosti na društvenim mrežama, strategija obuhvata i vršnjačku edukaciju kao i medijska pojavljivanja, u svrhu edukovanja građana i popularizacije kampanje. Glavna ideja je dopreti do što većeg broja ljudi sa porukom da ne postoji opravdanje za nasilje i ekremizam bilo koje vrste.

Nema izgovora niti opravdanja za ekstremizam

Na osnovu temeljnog istraživanja koje je tim obavio, neki od najčešćih uzroka pristupanja ekstremističkim organizacijama su siromaštvo, neznanje i neinformisanost, potreba sa pripadanjem, gubitak poverenja u sistem. Ipak, postojanje ovakvih okolnosti, nije izgovor za priključivanje ekstremistima, jer ne može se nasiljem i oduzimanjem tuđih života učiniti sopstveni život boljim.

Kampanja nastoji da ogoli interese potencijalnih terorista u nameri da ih osvesti i edukuje. UnderSTAND 2015 poziva na lični izbor, jer svaka individua ima pravo da izabere, a upravo ova kampanja pomaže da svako razume, sazna i napravi pravi izbor za sebe i društvo u celini.

Program je organizovan zahvaljujući EdVenture partnerstvu uz podršku Stejt Departmenta.

Internet veze prema kampanji:

Web site
Facebook
Twiter
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *