Browse By

Twitter: napad grupe na pojedinca više neće biti moguć [#NetBot]

Kako je pre dva dana objavio, Twitter je izmenio i proširio uslove korišćenja, u delu koji se odnosi na zaštitu korisnika od pretnji i agresivnog ponašanja pojedinaca ili grupe prema drugima.

Dve bitne stvari su se promenile na Tviteru:

Prva promena se odnosi na formulaciju oko zabranjenog sadržaja i govornog čina tvita. Umesto nekadašnje zabrane “direktne, naročite pretnje nasiljem prema drugima”, zaštita korisnika je proširena na zabranu “pretnje nasiljem protiv drugih, ili promovisanjem nasilja protiv drugih”. Nekadašnji uslovi su, smatra Tviter, bili previše usko shvaćeni i ograničavali su Tviter da reaguje na različite vrste nasilničkog ponašanja na ovoj mreži, čime se taj problem sada rešava.

Druga promena može biti još zanimljivija korisnicima Tvitera u Srbiji. Tviter povećava pažnju i proširuje svoj prostor za reagovanje u slučajevima sajber-bulinga ili sajber-zlostavljanja u najširem smislu. Ova promena uzima u obzir ne samo direktnu pretnju iz tvita, već i sam kontekst tvitova i cele komunikacije, posebno u slučajevima kada više korisnika, kao grupa, zlostavljaju određenu osobu ili grupu ljudi. Ubuduće se ovo ponašanje, poznatije kao sajber-buling može prijaviti, a korisnicima koji se ovako ponašaju preti blokiranje naloga na određeno vreme ili trajno, i obavezna telefonska autorizacija naloga, čime će se smanjiti nivo anonimnosti naloga.

Iustracija via Twitter.com

Ilustracija via Twitter.com

Prema uslovima korišćenja Tvitera, trajna ili privremena blokada naloga može se dogoditi onim tviter nalozima koji:

  • šalju preveliki broj neželjenih @mention poruka, posebno onima koji ih ne prate/koje ne prate
  • pišu preveliki broj neželjnih @reply poruka, posebno onima koji ih ne prate/koje ne prate
  • zloupotrebljavaju hashtagove trolovanjem, spamovanjem ili pokušajem kidnapovanja
  • su blokirani od strane većeg broja regularnih naloga
  • pišu tvitove koje su drugi korisnici više puta prijavljivali kao spam
  • agresivno koriste opcije FAVE i RT
  • otvaraju naloge koji imaju nameru da stvore zabludu u pogledu identiteta ili interakcije
  • (…)

Korisnici će sada moći da prijavljuju ovakva ponašanja, ali, i Tviter najavljuje poseban monitoring putem specifične analitike i algoritama.

Zašto je ovo za nas bitno?

Imajući u vidu istraživanje i rezultate koje smo pronašli tokom realizacije projekta Astroturfing i digitalna pismenost, a koji su u najkraćem pobrojani ovde (klikni link) verujemo da se strategija domaćeg političkog astroturfinga u velikoj meri oslonja upravo na gornji niz zabranjenih aktivnosti, čime se nudi rešenje za ovaj fenomen.

Ako još uvek ne znate šta je astroturfing, i šta su botovi, i kako da prepoznate kršenje pravila korišćenja Tvitera, pogledajte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *