Browse By

Tviter na Brankovom mostu #ZaLuku

U nedelju, 10. avgusta, tviteraši iz Srbije su izašli na mostove u nameri da podrže Bojana Jovanovića, oca poginulog dvadesetjednogodišnjeg Luke na Brankovom mostu. Bojan Jovanović, čiji sin Luka je na tom mestu pregažen, na Brankovom mostu već nedelju dana skamenjen i miran stoji držeći sliku svog sina, tražeći imena krivaca.

bojan jovanovic lukin otac

Budući da su očevici naveli da je reč o vozilu mini moris “Countryman” kakvih ima veoma malo u Srbiji i Beogradu, i imajući u vidu činjenicu da svi mediji u Srbiji, osim Politike, danima prećutkuju ovaj slučaj uz sasvim moguću preporuku da se tako ponašaju, sumnja i strepnja da neko štiti ovog hit and run vozača, izazvala je burne reakcije na mrežama, koje su konačno proizvele da građani sa klikova i fejvova, izađu na mostove i podrže oca.

Na Brankovom mostu se okupilo oko 350 Beograđana sa istim pitanjem: Ko je vozač iz Kantrimena? Koga štitite? 

U nekoliko drugih gradova pojedinci su izašli na mostove u svojim gradovima, s istim pitanjem.

Okupljeni tviteraši su poručili nadležnima u MUP-u da Bojan Jovanović nije sam u svom tihom protestu i da je neophodno da hitno pronađu vozača crnog mini morisa koji je udario mladića i pobegao sa lica mesta.

Akcija podrške Bojanu Jovanoviću organizovana je iz više pojedinačnih apela na Tviteru, koji su se stopili u jedan artikulasan, koji je izveo ljude na protest.

Nakon ovog mirnog protesta, neki mediji su istog popodneva reagovali i po prvi put objavili video-snimke sa mesta nesreće i vozilo koje se velikom brzimom udaljava, što su prve vesti od nesreće, nakon što je Kurir u jednom trenutku objavio da je u toku privođenje vozača.

Ipak, da je reč o filtriranju informacija a ne samo o filtriranju snimka kako navodi policija, govori i činjenica da je javnost najpre uverena da je potraga za crnim mini morisom sa naradžastim svetlima, dok crno-beli snimci koje su mediji objavili u toku jučerašnjeg popodnova prikazuju vozilo sa crnim krovom i mnogo svetlije šasije. A kako su kamere na Brankovom mostu širokougaone, visoke rezulocije i u boji, na osnovu čega bi se lako moglo utvditi o kojem i čijem vozilu je reč, ovo sve navodi na sumnju da se identitet počinioca pažljivo krije, a da mediji slušaju preporuke da se informacije strogo filtriraju.

Najavljeno je da će se ovakvi protesti nastaviti sve dok se ne oglasi neko od nadležnih ili pronađe krivac. Osim u Beogradu, građani će se okupljati i na svojim mostovima u svojim gradovima, uz zajedničku oznaku #ZaLuku.


Luku Jovanovića je 25. jula, dok je stajao na Brankovom mostu i pokušavao da popravi svoj automobil udario drugi automobil, čiji je vozač pobegao sa mesta nesreće. Luka je, ne probudivši se iz kome, dva dana kasnije preminuo. Otac je 3. avgusta otpočeo svoj tihi protest na mestu nesreće.

0 thoughts on “Tviter na Brankovom mostu #ZaLuku”

  1. Pingback: Hundreds Join a Grieving Father’s Silent Protest of Slow Hit-and-Run Investigation in Serbia · Global Voices
  2. Trackback: Hundreds Join a Grieving Father’s Silent Protest of Slow Hit-and-Run Investigation in Serbia · Global Voices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *