Browse By

SLUČAJ IŠTVANA K.

proces

Neobično je koliko veliki angažman ulaže izvesni I.K. u svojim inače predugim tekstovima, neretko i u nastavcima, koje zapravo, zbog te obimnosti, retko ko pažljivo i u celosti čita. Taj angažman je očito bio nedovoljno primećen, uprkos arčenju novinske hartije, te je bilo potrebno napraviti najnoviji SPISAK. Pa eto, I.K. je uspeo. Još jednom je skrenuo pažnju na sebe i na to koliko njemu i njemu sličnima, sloboda ne znači ništa, tuđa sloboda posebno, a sloboda na internetu veoma posebno.

U poslednjem spisku, sve same javne ličnosti. I, pokretači otpora #ulicecenzuri, uvek i za svaki slučaj. Na ranijim spiskovima, to su “neki tamo” ili “manje poznati” neki tamo, “nepoznati i fantomski” neki tamo. Svejedno, baš.

Ne tretirajući ovde, iz očitih razloga, tekst I.K. skrećemo pažnju samo na jednu, ponavljanu i upornu potrebu da se disciplinuje “mreža”, da se dovedu u red nekontrolisani izlivi ideja, bile one glupe, pametne, korisne, besmislene. Suština je u potrebi da se sve, pa i internet, kontroliše.

Štampani mediji se polako dovode u red, jedan po jedan, osim nekoliko časnih izuzetaka koji su uspeli da ne postanu tabloidi. Preostaju, međutim, ti nekontrolisani slobodoumni samosvojni glavni, odgovorni i jedini svoji urednici. Građani obični, takoreći.

Kako bi se to moglo kontrolisati? Pretnjama, ili uvođenjem određenih pravila koja bi, na primer, mogla da uskrate pristup otvorenoj mreži, ili gašenjem određenih servisa, ili neprekidnim imenovanjem pojedinaca, stalnim ponavljanjem da su ili neprijatelji naroda, ili glupi? Isprobavaju se taktike, da bar jedna upali, pa da se nevaljali pojedinci ućutkaju. Konačno.

Sve to smo već videli u više država. Da li će se ovo kod nas nastaviti kao uvod u nekakvu uredbu, zakon, rešenje o uslovima za korišćenje i sam pristup društvenim mrežama ili čak  internetu uopšte?

Ili će se samo uporno proganjati nedisciplinovani pojedinci, stavljanjem na spiskove po kolumnama?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *