Browse By

Saopštenje: novinarima nije bilo zabranjeno da pitaju [#utisak]

U jučerašnjem izdanju autorske emisije “Utisak nedelje”, kao sedmi utisak, pod naslovom “Manje jedi, pa kupi sat”, autorka Olja Bećković netačno navodi primer gostujućih ambasadora, Majkla Devenporta i Majkla Kirbija na panelu “BlogOpen-BlogClosed” i njihovu nemogućnost da daju izjave, stavljajući to u kontekst situacije u kojoj je novinarima bilo “zabranjeno da postavljaju pitanja”, ili  da su “izbegli da odgovaraju na novinarska pitanja”.

Naime, Olja Bećković, najavljujući poslednji utisak, u kojem će se pominjati učešće dvojice ambasadora, navodi u svom uvodu “tri konferencije za štampu i 3 javna skupa na kojima je novinarima zabranjeno da postavljaju pitanja ili je izbegnuto da se na njih odgovori”.

U prilogu koji je sledio, prva situacija, tj. prvi javni skup je upravo bio “BlogOpen-BlogClosed” i učešće ambasadora Devenporta i Kirbija.

Kako “zabrana novinarima da postavljaju pitanja” ili “izbegavanja da se na pitanja odgovori” nikako ne opisuju situaciju koja se stvarno dogodila na otvaranju panela, obaveštavamo javnost da je do izostanka izjava za novinare dvojice ambasadora došlo jedino i samo zbog ranije definisanog, vremenski ograničenog zadržavanja ambasadora na panelu, sa kojim smo mi u organizaciji bili upoznati od samog početka, te potom probijanja tog ograničenja kašnjenjem početka programa i ukupnim produženjem uvodnih govora.

O ovoj okolnosti su novinari bili obavešteni odmah, kada je postalo jasno da se uvodni deo programa (govori ambasadora Devenporta i Kirbija kao i govor Deniz Jaziđi iz OEBS-a)  produžio sve do vremena kada je, po ranijem planu i dogovoru, bilo predviđeno da uvaženi gosti napuste skup – 13:45 h. Za razliku od dvojice ambasadora, Deniz Jaziđi nije bila predviđena za davanje izjava za javnost, i to po ranijem zahtevu, jer se odmah nakon svog govora vraćala za Beč.

Konačno, suština panela je bila ono što su novinari propustili da saznaju napustivši skup pre nego što su to saznali – sloboda govora na Internetu i izazovi sa kojima se suočavaju blogeri i  korisnici društvenih mreža. Panel svakako nije bio mesto gde je kao najvažnija stvar bilo predviđeno da ambasadori odgovaraju na novinarska pitanja, već je bitnije bilo ono što ambasadori imaju da kažu povodom izazova za slobodu govora na Internetu, u Srbiji, danas, kao i ono šta će o tome blogeri, Zaštitnik građana, Poverenik i ostali učesnici panela reći.

Imajući sve ove objektivne okolnosti u vidu, obaveštavamo javnost da nije došlo ni do kakve zabrane novinarima ili izbegavanja pitanja, već je reč o objektivnim okolnostima koje to nisu dozvolile.

Ovo je bio panel civilnog društva, na konkretnu temu, a ne press konferencija ambasadora, pa je stavljanje prisustva ambasadora i njihove žurbe u kontekst zabrane pitanja ili izbegavanja pitanja, deplasirano.

Ostalo je još možda samo da organizatori ubuduće manje jedu, pa da kupe sat, što i nije predlog koji nam je nesimpatičan,

Novi Sad, 16.06.2014.

CNM Liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *