Browse By

Pussi Riot tuže Rusiju pred Sudom za ljudska prava

Dve članice feminističke grupe Pussi Riot tuže rusku vladu u Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) zbog toga što su bile osuđene na zatvor 2012. godine zbog protestne “pank molitve” u jednoj moskovskoj crkvi.

Nadezhda Tolokonnikova (left) and Maria Alyokhina

Nadežnda Tolokonjikova i Marija Aljohina, članice grupe Pussi Riot (foto: Guardian)

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, koje su amnestirane u u decembru prošle godine nakon što su izdržale 21 mesec u zatvoru uključujući vreme suđenja u zatočeništvu, zahtevaju po 120.000,00 evra nadoknade. One tvrde da je istraga i progon koje su doživele, kršenje njihovih ljudksih prava torturom.

“One nisu imale pravično suđenje ovde u Rusiji, tako da žele da ga dobiju konačno u Evropskom sudu za ljudska prava,” rekao je Pavel Čikov, šef pravnog tima za ljudska prava Agora, koji zastupa dve žene. “Uz to, one žele pravdu za ovaj slučaj kao presedan koji dokazuje da Rusi imaju pravo na javni govor o osetljivim političkim pitanjima, čak i ako taj govor nije podržan od strane većine. Ovo je slučaj o slobodi izražavanja i pravično suđenje pre svega.”

Članice grupe Pussi Riot osuđene su 2012. godine zbog huliganstva i osuđene na dve godine zatvora, zato što su pevale u crkvi. Zapadni mediji su pokazivali nedvoslene simpatije prema članicama grupe, dok je samo mali broj Rusa delio isti stav. Većina Rusa, čak 86% naketiranih dok je trajalo suđenje, smatralo je da člalnice grupe treba da budu kažnjene. Većina je pozivala na dugu kaznu zatvora i prinudni rad. Jekaterina Samuševič je dobila uslovnu kaznu u oktobru 2012, dok su Aliokhina i Tolokonjikova služile kaznu u udaljenim kolonijama, gde su konačno stupile u štrajk glađu. Putin ih je pomilovao nekoliko meseci pred odsluženje kazne, što su mnogi čitali kao znak dobre volje pred nastupajuće Olimpijske igre u Sočiju.

Neki ruski aktivisti tvrde da je Rusija prekršila četiri člana Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojima se garantuje pravo na slobodu izražavanja, slobodu i bezbednost i pravično suđenje, i kojom se zabranjuje mučenje.

Izvor: Gardijan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *