Browse By

Politička polarizacija i #NetBot na Tviteru – studija slučaja

twbots-e1340989716643

Ilustracija preuzeta odavde

Na Tviteru postoje dve jasno polarizovane političke grupacije: pozicija s jedne, i cela opozicija s druge strane, od kojih je opoziciona mreža brojčano i produktivno jača, ali kao grupacija više različitih opozicionih partija, ideologija i opredeljenja pojedinaca, sa nejasnim granicama između njih. U isto vreme, poziciona politička tviter mreža je čvršće struktuirana i ponaša se po predvidivom modelu komunikacije, oponiranja neistomišljenicima i podrške sopstvenoj grupi. Komunikacija na istom kanalu, kao što je posmatrani #KZN, povezuje samo na makro nivou ove dve grupacije, a po svim ostalim parametrima pokazuje njihovu segregiranost.

Utvrdili smo i da postoje pojedinci u svakoj grupi koji su “uposleni” i “zainteresovani” i po ponašanju se razlikuju od “prolaznika” određene mreže. 

U opozicionoj grupi definisali smo sa velikom sigurnošću samo jednu političku opciju za koju se može reći da se ponaša formacijski, odnosno, ima tviter-naloge koji sprovode zadatak na mreži.

Analizirajući studiju slučaja korišćenja kanala #KZN (konferencija za novinare) u dva navrata, 12. i 17. februara 2015. bavili smo se istraživanjem u kojoj meri ova društvena mreža definiše političke grupacije različitih političkih orijentacija, kao i da li može da se utvrdi aktivnost i dokaže prisustvo “botova”, shvaćenih na način aktivista na mreži sa određenim zadatkom. Proučavali smo reakcije učesnika konverzacije #KZN i otkrili dve potpuno polarizovane mreže koje politički komuniciraju na istu temu, snažno konfrontirane. Posmatrali smo i matricu ponašanja, veze između pojedinaca i grupa, sadržaj tvitova i ključne reči, iz čega smo pronašli da jedna grupacija izvršava strogo definisan zadatak na Tviteru i da još jedna vrlo verovatno izvršava zadatke na ovoj mreži.

Preuzmite ceo dokument Studija slučaja botovi na Tviteru i politička polarizacija (.pdf)

Pogledajte kratak prikaz najvažnijih nalaza

***

Ova studija slučaja je deo istraživačkog projekta

Promena medijskog pejzaža: Astroturfing – društveni eksperiment i digitalna pismenost

koji CNML sprovodi kao partner “Fondacije za otvoreno društvo, Srbija”

One thought on “Politička polarizacija i #NetBot na Tviteru – studija slučaja”

  1. Pingback: Afera PIŠTOLJ i govor mržnje na Tviteru prema @kihot_ex_of & @djvucicevic [istraživanje] | Cenzolovka
  2. Trackback: Afera PIŠTOLJ i govor mržnje na Tviteru prema @kihot_ex_of & @djvucicevic [istraživanje] | Cenzolovka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *