Browse By

Pljačka? [Osvrt na Zakon o #JRM]

mreze

Skupština Republike Srpske, 04. februara 2015. godine, izglasala je Zakon o javnom redu i miru kojim se, između ostalog, Internet, odnosno društvene mreže definišu kao javni prostor.

Buka i protesti u medijima i na društvenim mrežama učinili su da ipak Zakon ostane bez nekih bitnih elemenata iz Nacrta, pa je u članu 8 ovog Zakona izbrisan deo o kažnjavanju zatvorom od 30 dana za uznemiravanje ili vređanje drugog lica.

Takođe je usvojen amandman koji kaže da se neće sankcionisati tekstovi ako se sadržaj odnosi na državne organe. Odnosiće se, međutim, na nosioce funkcija koji su u tim organima te tako predsednik bilo čega, ili poslanik na primer, postaje zakonom zaštićen arbitrarnom procenom šta je za njega, po njega, uvredljivo, a šta nije.

Suštinski, bez obzira na “slobodu” da se navodno kritikuju institucije sistema, ili odustajanje od kazne zatvora zbog uznemiravanja ili vređanja, i bez obzira na tvrdnje predlagača da “u ovom zakonu nema pominjanja društvenih mreža i interneta, ni zabrane iznošenja mišljenja i izražavanja, te policija neće vršiti bilo kakav progon”, očigledno je zapravo reč o pljački i otimanju planetarnog prostora slobodne komunikacije bez ograničenja, i pretvaranje tog bezgraničnog sveta u sopstveno ograničeno javno dobro.

Kako to serveri u Japanu, Brazilu ili Nemačkoj, postaju vlasništvo Republike Srpske, nije jasno ni predlagačima ni poslanicima, a neophodna mentalna vratolomija koju iziskuje odbrana tog zakona, može se porediti jedino sa težinom dospevanja do ideje da se takav zakon uopšte predloži.

Zakonodavac je samim preusmeravanjem pažnje javnosti na bavljenje elementima Zakona, uspeo da skrene pažnju sa prave teme. A prava tema je da je ceo Zakon jednostavno besmislen i jedino što je izvesno je to da je retrogradan i da dovodi Republiku Srpsku zapravo na ne tako malu listu država koje su sklone cenzurisanju.

Protestu protiv donošenja ovog zakona pored udruženja novinara, medija, nevladinih organizacija, pridružili su se OEBS i Human Rights Watch.

Ovaj Zakon je usmeren protiv slobode na Internetu.

Samim tim, ovaj zakon je aktivno usmeren protiv ljudskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *