Browse By

Pismo Štefanu Fileu povodom cenzure u Srbiji

Dragi povereniče File, dragi Štefane,

Dana 27. maja, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, izrazila je zabrinutost zbog onlajn cenzure od strane srpske vlade u periodu nakon nedavnih poplava u zemlji. Onlajn kritički tekstovi o vladi su uklanjani s veb-sajtova a rad nekih sajtova je potpuno onemogućen. Brojni ljudi su pritvarani ili pozivani na razgovore u policiju, pod optužbom za širenje panike. Vlada Srbije negira sve optužbe, a premijer odgovara da neće dozvoliti da iko kritikuje Srbiju.

Takva dela cenzure i postupci koji se smatraju zastrašivanjem, zabrinjavajući su, osim što su u suprotnosti sa obavezama Srbije u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, pre svega, slobode izražavanja i pristupa informacijama. Takođe, takvi postupci nisu u skladu s kriterijumima iz Kopenhagena, kojih se Srbija ima pridržavati kako bi kao zemlja kandidatkinja ušla u Europsku uniju. Želim da znam da li je Evropska komisija u kontaktu sa vlastima u Srbiji u vezi s ovim događajima, i da li Komisija procenjuje da ti postupci nisu u skladu s kriterijumima o pristupanju.

Radujem se vašem odgovoru.

S poštovanjem,

Marietje Schaake

(članica Evropskog parlamenta iz Holandije, sa posebnim  i različitim zaduženjima iz oblasti Digitalne agende Evroske unije)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *