Browse By

Otkriven novi virus za špijuniranje i krađu podataka

Američka tehnološka kompanija za kompjutersku sigurnost Symantec saopštila je da je otkrila virus “Regin”, jedan od do sada najnaprednijih programa za krađu informacija s kompjutera

Large Man Looking At Co-Worker With A Magnifying Glass

Ilustracija je preuzeta odavde

Symantec navodi kako je program verovatno napravila neka država koja ga je koristila za prikupljanje podataka.  Kada se program instalira na lični računar on može da snimi sve što je prikazano na ekranu te krade šifre i preuzima podatke.

Stručnjaci navode da su ovim softverom najviše pogođeni kompjuteri u Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Irskoj. Softver je korišćen za špijuniranje državnih organizacija, preduzeća i pojedinaca, prenose britanski mediji.

Stručnjaci navode da visok nivo sofisticiranosti programa ukazuje da je reč o “alatu” za sajber špijunažu, koju je razvila neka država, jer su za taj posao najverovatnije bili potrebni meseci, a možda i godine. Tvorci programa uložili su veliki trud kako bi sakrili sve tragove svojih aktivnosti.

“Izgleda da to dolazi od neke zapadne organizacije. To je baš takav nivo stručnosti”, izjavio je Sijan Džon, sigurnosni strateg Symanteca.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *