Browse By

Mediji o Salonu i BlogOpenu

Građanski list, 17. oktobar 2007

Pod naslovom Od Gutenberga do bajta, Jesenji salon knjiga i medija biće održan u Novom Sadu od 9. do 17. novembra, najavili su juče organizatori Salona Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine. Dosad je potvrđeno da će svoja izdanja na Spensu izložiti 160 izlagača, a očekuje se da će Salon kao i prethodnih godina posetiti oko 70.000 posetilaca. Jedna od novina ovogodišnjeg Jesenjeg salona knjiga i medija u okviru pratećeg programa biće Blog Open kovencija.

Kako je na konferenciji za novinare najavila koordinatorka Opena Tanja Vehovec, biće to prvi i najveći regionalni radno-prijateljski susret blogera iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Francuske, Austrije, Kanade i naše zemlje, koji je dobio institucionalizovni okvir za rad zahvaljujući Udruženju izdavača i knjižara Vojvodine, a pozvani su i konzumenti, odnosno, čitaoci blogova. Planirano je da se u amfiteatru SPC “Vojvodina” 10. novembra održi predavanje na temu bloga, a među predavačima će se, kako je rečeno, naći neki od “najvećih informatičkih stručnjaka, novinara i najmarkantnijih osoba koje čine regionalnu blogovsku sferu”.

U okviru konvencije Blog Open biće organizovana i panel diskusija na temu Novinarstvo u doba bloga, na kojoj će se, kako je Tanja Vehovec rekla, pokušati uspostaviti temelji za buduću komunikaciju između internet novinarstva i mejnstrim medija, a naglašeno je i da će susret blogera imati i humanitarni karakter.

– Budući da se naš susret poklapa s datumom kad se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, blogeri iz regiona obratiće se Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu i pomoći svojim informatičkim znanjem da se njihov sajt optimizuje za najveće pretraživače, i u skladu s njihovim potrebama osposobi za komunikaciju žena koje su žrtve nasilja. Takođe, svi učesnici skupa 25. novembra pisaće blogove na tu temu – pojasnila je Vehovčeva. Šire informacije o konvenciji Blog Open i učesnicima mogu se pročitati na sajtu http://blogopen.eu.

B. Drašković

Radio 021, 16. oktobar 2007.

Jesenji salon knjiga i medija pod nazivom “Od Gutenberga do Bajta” održava se od 9. do 17. novembra na Spensu. Manifestaciju organizuje Poslovno udruženje izdavača i knjižara Vojvodine, a predstaviće se oko 160 izdavača. Kao prateći deo programa održava se prvi regionalni susret blogera u Srbiji “BlogOpen”. Urednica programa Salona, Tatjana Vehovec, pojašnjava da učesnici i kreatori blogosfere imaju priliku da se upoznaju, razmene znanja i iskustva.

U Novom Sadu bi 10. novembra trebalo da se okupe, kako blogeri iz regiona, tako i iz Kanade, Švajcarske, Francuske i Austrije. Tatjana Vehovec ističe da program “BlogOpen” ima i humanitarni karakter, jer će učesnici pomoći web stranici novosadske Sigurne ženske kuće lakšu dostupnost i prepoznatljivost na pretraživačima, radi brže i efikasnije komunikacije žrtava porodičnog nasilja sa ovim oblikom socijalne zaštite.

Kao prilog borbi protiv nasilja nad ženama, blogeri iz Srbije i regiona će 25. novembra pisati na temu porodičnog zlostavljanja ili će na svojim stranicama dati link na Sigurne ženske kuće u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. (021)

(nastaviće se…)

0 thoughts on “Mediji o Salonu i BlogOpenu”

 1. RainDog says:

  Slabo su nešto mediji ispratili sve ovo… Pada mi na pamet, jedini način da za nešto zainteresuješ medije je da staviš etiketu “Zabranjeno za medije”. Ne bi mogli da se odbranimo od njih 🙂

 2. Mooshema says:

  Ma, ima još. Pisali su, ali nije dostupno na internetu pa me mrzi da prekucavam :))

 3. Toni Aničić says:

  Nice 🙂 BTW. Vidim skoro smo popunili mjesta, to je ljepo.

 4. Moošema says:

  O, je, Toni. U ovom momentu skoro u potpunosti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *