Browse By

I Kinezi imaju svoje botove

VAŽNO: Potrebno je danas da svi izvršimo ovaj zadatak “, počinje mejl supervizora kineskih botova.

chinese-gamer

U kineskoj pokrajini Zangong, ovo je još jedan običan radni dan. Zaposleni radnici i honorarni saradnici su odšli na posao na kojem su plaćeni da pišu na Internetu komentare i postove koji idu u korist kineske vlade, kao deo širih napora za upravljanje javnim mnenjem, kako to naziva Komunistička partija Kine.

Detalji ovog posla nisu dostupni javnosti. Ipak, na hiljade mejlova koje je jedan kineski bloger uspeo da hakuje, i objavi na svom blogu, dokazuje mehanizme manipulacije komunikacijom, govorom i mišljenjem u Kini, gotovo na svakom nivou.

Među hakovanim dokumentima nalaze se i instrukcije plaćenim komentatorima, kvote koje treba da ispune, ukupan učinak njihovih aktivnosti. Mejlovi otkrivaju na hiljade poruka koje se odnose na kinesku mikro-bloging mrežu, Sina Weibo, Tencent i druge društvene mreže i forume, sa linkovima na koje treba reagovati. Sve u svemu, to jasno ukazuje na širok uticaj koji na Internetu ostvaruje kineska vlast.
Zangong odeljenje za propagandu je iznenađujuće veliko, ali u isto vreme i komčno nesofisticirano. Da bi se dobila jasnija slika o unutrašnjoj strukturi, Quartz je istraživao imejlove koji se odnose na jedan određeni događaj: online odeljak “Najčešće postavljana pitanja” sekretaru jedne lokalne Komunističke partije. Ono što su našli je Potemkinovo virtuelno selo ljupkih građana koji ostavljaju poruke u korist partije, i postavljaju laka pitanja – sva unapred osmišljena iz centrale propagandnog odeljenja.
Nas, odavde, to ni najmanje ne iznenađuje.
Izvor i više o kineskim botovima: Quartz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *