Browse By

Kako da pomognete žrtvi twitter-zlostavljanja

S pojavom twittter-astroturfinga, i ne samo u tom sistemu “oglašavanja”, došlo je i do pojave napade grupe na pojedinca. Tome više od godinu dana svedoči cela tviter zajednica Srbije i pojedinci koji su bili ili jesu žrtve takvih napada.

Žrtve su predstavnici drugačijeg političkog mišljenja, kritičari društva, žene, seksualne manjine, nacionalne manjine… Žrtva može postati bilo ko.

Sajber zlostavljanje može da se dogodi:

a) spontano, kada se otvori tema koja provocira jedan deo javnosti i kad se grupa spontano oformi kako bi odbranila temu stvarajući pri tome žrtve među neistomišljenicima, ili

b) organizovano, kada se uspostavi neka vrsta dogovora ili plana ko će biti žrtva, pa se zbog određene, ili bilo koje druge teme, čini grupni napor da se žrtva “savlada” verbalnim napadima.

Kao prepoznajemo organizovano targetiranje žrtve

U organizovanom sajber-zlostavljanju žrtva je unapred poznata. Ona nosi, takozvanu, antičku krivicu. To znači da krivica sajber-žrtve na osnovu činjenja ili zakona ne postoji, ali žrtva se proglašava krivom i zbog te krivice strada, jer je grupa svoju kolektivnu frustraciju prenela na nju.

Tragetiranje žrtve se događa izvan volje žrtve. Ona trpi zlostavljanje, i ničim ne doprinosi svom položaju žrtve, ali opstajava kao žrtva odlukom grupe kojoj je zadatak.

Karakteristike napada grupe na žrtvu:

 • Žrtva dobija veoma brz @reply na svaki svoj post na Tviteru, bez obzira da li je odgovor u temi, ili izvan nje.
 • Dobija veliki broj poruka od istih ljudi koji pripadaju grupi.
 • Tagovana je i pominjana čak i nakon što je blokirala te naloge i blokiranim nalozima je poznat sadržaj tvitova koji žrtva piše.
 • Sadržaj tvitova je prepun uvreda, izvrnutih činjenica, ad hominem napada, govora mržnje…
Grafički prikaz fizionomije astroturfinga u Srbiji

Grafički prikaz fizionomije astroturfinga u Srbiji

Kako možete da pomognete, ako ste svedok

Ukoliko želite da pomognete žrtvi:

 • JAKO BITNO: Uključite se u dijalog sa napadačem, izostavljajući @ime žrtve u daljem dijalogu i pokažite da se ne slažete sa takvim načinom ophođenja. Vaša verbalna odbrana ostavljanjem žrtve u tagu može samo doneti veći nivo frustracije žrtvi, jer vaša odbrana može da dolije “ulje na vatru” prethodnoj akciji verbalnog napada.
 • JAKO BITNO: Uključite se u dijalog sa žrtvom, izostavljajući @imena napadača. Pružite podršku tako što ćete očistiti dijalog i skrenuti pažnju žrtve na vašu pomoć i otvorite novu granu konverzacije. Ostavljajući @ime napadača u konverzaciji nećete puno pomoći, a skretanje na drugu temu pomoći će žrtvi.
 • Prijavite napadače. Organizovan sajber buling je zabranjen po uslovima korišćenja Tvitera, i veoma je jednostavno sagledati mrežu koja ga izvršava. Vaša prijava može dovesti do opomene, privremenog ili trajnog uklanjanja naloga.
 • Ne obaveštavajte žrtvu o sadržaju tvitova koji su objavljeni na račun žrtve, jer se ona blokiranjem namerno izolovala od toga, i svojim informacijama ne pomažete, iako to činite u najboljoj nameri.

Kako sebi da pomognete, ako ste postali žrtva

 • Ne ulazite u dijalog jer ste vi žrtva, a ne usputni neistomišljenik. Cilj napada na vas nije dijalog, već vaše iscrpljivanje, ućutkivanje, izazivanje osećaja straha i nesigurnosti. Izlazak iz dijaloga nije poraz, već strategija za očuvanje.
 • Blokirajte. Ako sajber-zlostavljanje neki određeni nalog sprovodi nad vama, moguće je da su i drugi  nalozi njegova povremena ili stalna žrtva i da su učinili isto – blokirali su ga. Nalog koji je više puta blokiran, signalizira Tviteru da nešto sa tim nalogom nije u redu.
 • Prijavite. Ukoliko u napadu ima povrede vaših prava i ugrožavanja vaše bezbednosti, obratiti se odeljenju za Visokotehnički kriminal.
 • #odolevaj. Nemojte odustati od korišćenja Tvitera. Svojim ćutanjem i odustajanjem, pomažete grupi napadača da ispuni zadatak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *