Browse By

Gde je @avucic, lider partije, pogrešio sa @SerbianPM, premijer vlade?

vucic-pm-sns

Glavna vest u tviter zajednici u toku jučerašnjeg dana (15. februar 2015.) u vezi sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a da nije premijerova zvanična poseta Hrvatskoj inauguraciji nove predsednice, bila je – novi tviter nalog predsednika vlade.

Naime, nakon naloga na koji smo se navikli, @avucic, koji korišćen isključivo zvanično, sa zvaničnim stavovima/vestima iz stranke/vlade i koji je, po svoj prilici vodilo treće lice zaduženo za održavanje naloga, nov nalog, koji je nazvan @SerbianPM je trebalo da bude, šta?  Da se od postojećeg razlikuje, kako?

Jedini razuman razlog za ovu odluku može se pronaći u identifikovanju funkcije premijera jedne zemlje, i razlikovanja partijskog od političkog naloga. Tu bi trebalo da se potraži tanka linija razdvajanja ta dva tviter identiteta.

Čiji je premijerov nalog?

Zvanični, “premijerski” nalog bi, pretpostavljamo, trebalo da bude vlasništvo vlade Srbije, bez obzira ko će biti sledeći premijer.

Da li nas prethodno iskustvo uči da je to moguće u praksi? Da li je, na primer, Tadić, prethodni predsednik Srbije, predao svoj zvanični tviter nalog Nikoliću, sadašnjem predseniku Srbije?

Iako se u jednom od bezličnih, neličnih naloga @SerbianPM kaže da nalog ostaje u nasleđe drugim premijerima, ne morate da gledate u pasulj da biste znali da novi premijer, posebno ako bude dolazio iz redova druge partije, neće ni želeti da ga koristi:

Premijerov internet tim, pre otvaranja novog naloga, nije odgovorio na elementarna pitanja strategije:

1. Ko? — imamo već jednog Aleksandra Vučića na mreži, koji ne koristi nalog da tvituje šta je doručkovao, već šta radi u funkciji predsednika partije, odnosno, predsednika vlade.

2. Šta? — šta ćemo da radimo sa tim nalogom i šta novo i drugačije nudimo na mreži otvaranjem još jednog naloga?

3. Zašto? — zašto nam je potrebno razdvajanje, tačnije, dupliranje naloga, ako nismo prethodni, verifikovani @avucic, odvojili od funkcije predsednika vlade?

4. Kako? — kako ćemo napraviti jasnu razliku između dva naloga koji nose ime Aleksandar Vučić?

5. Kada? — ovo je jedino pitanje koje možda ima neki, iako nebitan, odgovor: na dan Ustavnosti Srbije. Međutim, i to je pogrešno, iz dva razloga: a) to je i dan kada je premijer otišao na inauguraciju predsednice susedne države što je bila jaka tema i, b) događaj otvaranja novog tviter naloga zasenio je diplomatski događaj između dve zemlje, jer je na mrežama otvaranje novog naloga takođe bila jaka tema.

Zato je bitno ukazati na

greške naloga @SerbianPM

koji zbog njih izgleda kao plagiran, dupli nalog jedne iste osobe.

  • Aleksandar Vučić je sa @avucic već dobio tviter verifikaciju da je to njegov nalog. Ima je i, na primer, Obama. To povećava poverenje u izvor i smanjuje mogućnost greške na 0. U biografiji verifikovanog naloga stoji da on pripada predsedniku jedne partije i predsedniku jedne vlade. Iz ove perspektive, nov nalog je samo šum na mreži, koji je dao ideju zloupotrebe i pravljenja još većeg šuma na mreži (desetine novih naloga koji su juče otvoreni i koji se greškom mogu zameniti za zvaničan).
  • Kada se pravi nalog FUNKCIJE U VLADI ili NAMEŠTENJA, i kada je ime te funkcije ili nameštenja trajno, a oni koji nose to ime se menjaju, tada se ili, a) u polje “Ime i prezime” ne stavlja ime aktuelnog nosioca fukcije, već ime funkcije, dakle, Serbian Prime Minister. Ne Aleksandar Vučić. Ne Александар Вучић. I u tom slučaju je prostor za fotografiju prostor za distinkciju. Ili, b) nalog ipak nosi ime aktuelnog predsednika vlade, ali napisan latinicom, tako da ga mogu lako pretraživati i naći iz celog sveta.
  • U prostor za biografiju se obično stavlja i ko vodi nalog (organizaciono — koje telo, koji tim, na primer, u formi: “tviter nalog vodi Internet tima kabineta premijera”, itd), osim ako ga zaista svakodnevno ne vodi ta ličnost, tj. Vučić lično. Kod oba naloga Aleksandra Vučića taj bitan detalj izostaje, a po svoj prilici, nijedan ne vodi on lično.
  • Ako ipak odluči  da ponekad tvitne u svoje ime, takve tvitove obavezno označava sa “–AV” na kraju tvita (ili varijeteti). Taj podatak takođe navodi u delu za biografiju, na primer, “…lični tvitovi premijera označeni su sa –AV”)

I, konačno:

  • Ako je već naziv naloga na engleskom, onda taj nalog tvituje na engleskom.

 

I, da zaključimo. Samo u tviter nalogu na engleskom jeziku bismo mogli da vidimo razum, smisao i strategiju dupliranja naloga Aleksandra Vučića. Da vidimo da je otvoren kanal za lakše komuniciranje sa svetom, što je do sada strateški nedostajalo i premijeru i predsedniku Srbije. Baš onako kako se to radi sa @SerbianGov

Ukoliko Internet tim premijera ili SNS-a ne planira da ispravi greške, ili izmeni postojeće, može da se pripremi na bespotrebne poslove koje su sami izazvali: utišavanje šuma, neprekino objašnjavanje  i nadglašavanje buke, prijavljivanje lažnih naloga koji će se stalno pojavljivati i rešavanje ostalih zbrka koje su od juče sebi natovarili na vrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *