Browse By

DAVALAC KOSTNE SRŽI – nada koja traje – BlogOpen akcija

Registar omogućava pronalaženje davalaca za bolesnike kojima je neophodna transplantacija kostne srži. To su bolesnici kojima je kostna srž teško oštećena ili uništena bolestima kao što je leukemija.

Da bi transplantacija bila uspešna neophodno je da davalac i bolesnik budu podudarni, a verovatnoća da dve osobe koje nisu u srodstvu budu podudarne je izuzetno mala. Nekad je potrebno ispitati oko milion osoba da bi se pronašao davalac koji je podudaran sa bolesnikom.

Danas je pronalaženje podudarnog davaoca omogućeno pretraživanjem registara davalaca kostne srži. Kada je nekom bolesniku neophodna transplantacija, u Registru se traži davalac koji je sa njim podudaran. A sa porastom broja davalaca u Registru povećava se verovatnoća pronalaženja davaoca kostne srži za sve veći broj bolesnika.

Registri oko 50 zemalja su udruženi u Svetski registar davalaca kostne srži. U Svetskom Registru se danas nalazi preko 12 miliona doborovljnih davalaca kostne srži iz celog sveta.

Registar davalaca kostne srži Srbije je formiran tokom 2005. godine u Institutu za transfuziju krvi Srbije a u saradnji sa Ministarstvom za zdravlje Republike Srbije i drugim transfuziološkim službama.

U Registru davalaca kostne srži Srbije sada ima oko 1000 prijavljenih davalaca.

PRIJAVLJIVANJE U REGISTAR DAVALACA KOSTNE SRŽI SRBIJE

Svaka zdrava osoba uzrasta 18-50 godine se može prijaviti u Registar davalaca kostne srži Srbije. Sama procedura priključivanja Registru je relativno jednostavna:

1) Prvo je neophodno je da se svako ko želi da pomogne prethodno detaljno informiše o tome šta znači biti davalac kostne srži. Informacije se mogu dobiti iz brošure ili na www.rdks.org.rs.

2) Potom je potrebno da se popuni prijavni list i medicinski upitnik.

3) Zatim se daje uzorak krvi za testiranja (oko 4 mL).

Rezultati testova, lični podaci kao i podaci iz medicinskog upitnika unose se u kompjutersku bazu podataka Registra. Sve informacije su strogo poverljive i dostupne su samo određenom stručnom osoblju koje je uključeno u izbor davaoca.

Posle prijavljivanja u Registar, može da prođe neko vreme, nekada i nekoliko godina, dok davaoca ne zamolimo za dalju saradnju. Verovatnoća da neko zaista bude u prilici da bude davalac je mala. Međutim, za bolesnika je ta mala verovatnoća najčešće i jedina nada. Naime, zbog prirode bolesti koja može biti veoma progresivna i zbog trajanja procedure pronalaženja davaoca za tog bolesnika, pozvani davalac je jedinstven i jedini koji može spasiti njegov život.

Registar ne pomaže samo bolesnike u našoj zemlji već i širom sveta. Samo na taj način će biti omogućeno i našem bolesniku lečenje transplantacijom kostne srži od odgovarajućeg davaoca koji se može nalaziti bilo gde u svetu.

Kao i kod dobrovoljnog davanja krvi, neophodna je i zagarantovana potpuna anonimnost davaoca i bolesnika. Prema međunarodnim pravilima davanje kostne srži se ne plaća.
Dr. Aleksandra Ćirić

0 thoughts on “DAVALAC KOSTNE SRŽI – nada koja traje – BlogOpen akcija”

  1. Dinke says:

    Zao mi je sto necu biti na blogopen-u da bih licno ljudima objasnio koliko jedna tako malo stvar kao sto je davanje krvi nekome moze znaciti ceo zivot.

    Pre nego sto sam se silom prilike i sam upoznao sa svim hematoloskim terminima (cerka mi je obolela od leukemije tako da sam nazalost morao), i meni su reci tipa “transplatacija kostane srzi” delovale tako strasno! Biti donor, to mora da je jos strasnije.

    Zapravo nije. Prilikom transplantacije, od donora se uzima uzorak pomocu jedne velike igle i sprica, i to se radi u totalnoj anesteziji. Mislim da se ubada na vise mesta. No, za utehu potencijalnim hrabrim davaocima, pomenuta procedura (tzv. lumbalna punkcija) se kod pacijenata, pa cak i kod dece vrsi bez anestezije!

    Inace, cak i ako se prijavite, male su sanse da cete ikada biti pozvani. Zapravo mala je sansa naci podudarnog donora, tako na primer desavalo se da brat blizanac (pogledati http://lingua.blog.hr/) ne moze biti podudaran donor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *