Browse By

Bugarske političke partije se odriču botova

masks

Političke stranke u bugarskom parlamentu uskoro potpisuju sporazum po kojem neće koristiti botove na internetu.

“Sve stranke se slažu. Naredne sedmice će biti ceremonija potpisivanja sporazuma u parlamentu,” rekao je jednoj privatnoj stanici bTV, Antoni Trenčev, narodni poslanik.

Trenčev je organizovao diskusiju pod nazivom Pravila interneta na kojoj je velika većina učesnika iz političkih stranaka izrazila spremnost da pooštri kontrolu nad aktivnostima botova.

Gotovo svaka parlamentarna stranka je redovno optuživana za plaćanje komentara u medijima, na forumima i društvenim mrežama. Iako su politički lideri to više puta negirali, bilo je povremenih epizoda otkrivanja botova koji su poromovisali određene ideje.

Botovi, ili trolovi, kako prenosi portal Novinite.com odakle prenosimo ovu vest, trenutno nisu predmet regulacije, ali su neki portali uveli procedure za marginalizovanje njihovih aktivnosti.

Televizija bTV procenjuje da je u Bugarskoj aktivno između 1000-2000 botova.

U Srbiji oko 400 botova

Prema podacima kojima raspolaže CNM Liber, na osnovu opsežnih, četvoromesečnih istraživanja ove pojave, u Srbiji deluje oko 400 tviter naloga koji su otvoreni, ili su stavljeni u službu sprovođenja zadataka političke opcije u čijem interesu rade, a tek oko 30-tak spam naloga koji spamuju linkove na vesti koje idu u korist određene partije.

CNM Liber je predložio i univerzalnu Deklaraciju o internet slobodama. Pročitajte i potpišite ako se slažete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *