Browse By

Ranko Trifković

Rođen 14.12.1974. godine u Beogradu. Sarađivao u brojnim časopisima, novinama, magazinima i sajtovima kao saradnik, novinar, PR menadžer ili urednik (Danas, Vreme, Joy, Lepota i Zdravlje, PC Magazine, Digital!, The Gamer, GamePlay, Hobby Master, Actiontrip.com). Godine 2007. izdao zbirku eseja o internetu i antropologiji računarskih tehnologija “Net Bizzare” u izdanju Digital Worlda. Osvojio prvu nagradu za kratku SF priču na temu “Odnos čoveka prema prirodi u budućnosti”. U saradnji sa sajtom Art Anima, objavljivane su priče na sajtu i u kruševačkom nedeljniku Grad, kao i u antologiji “Grad-ske priče 3”. Objavljivao priče u fanzinu Helly Cherry. Deo zbirke kratkih priča objavljen je u pančevačkim Sveskama, a priča “Crni panter” u Prosvetinoj Književnosti i novosadskim Poljima. Na američkom sajtu Words Without Borders očekuje se objavljivanje priče “Ursa i učkur”. Na Beogradskom sajmu knjiga biće predstavljen prvi roman “Ludače”.


O jeziku i pisanju za web

Ljudska bića gotovo neprestano pišu već pet hiljada godina. Objavljivanje pisane reči doskora je bila povlastica novinara, pisaca i drugih profesionalaca. Internet je omasovio pisanje, o čemu svedoči podatak o preko sto dvadeset hiljada blogova. Da li nam je lepo pisanje uopšte neophodno ili je dovoljno da imamo pristup internetu?

Blogove pišu i zaposleni i besposleni. Neophodnost lepog pisanja gotovo i da ne mora da se dokazuje kad je posredi profesionalno pisanje. Zašto bi, međutim, prosečni bloger, urbani tip koji se fura na sleng, brinuo o lepom pisanju?

Lepo pisanje nije samo tačan pravopis, već dosledan stil, ekonomija reči, izoštrena misao. Čitaoci imaju sve kraći raspon pažnje. Zbog igre velikih brojeva blogova će biti sve više. Ukoliko bloger svesno ne teži anonimnosti (protivrečnost ili ne?) cilj je da se izrazi na način koji će publici biti zanimljiviji od drugih sličnih poruka na internetu, bilo da vodi lični, umetnički ili komercijalni dnevnik. Negovanje umetnosti lepog pisanja pokazuje se dragoceno: istančaniji jezički izraz daje precizniju misao, koja daje dubinu tekstu, što omogućava da se autor najekonomičnije izrazi – čime se zatvara krug, jer je ekonomičnost izraza vrhunac lepog pisanja. Ekonomičnost ne označava uvek i svedenost, već umeće da se izrazimo s tačno onoliko reči koliko je neophodno – i ni jednom više.

Svaki masovni oblik komunikacije nosi sobom veliki raspon od vrhunskog, vanvremenskog kvaliteta do običnog đubreta. Takva je ljudska priroda. Učenjem o lepom pisanju i primenjivanjem znanja, moguće je obogatiti iskustvo blogovanja, bilo da je cilj razonoda, dnevnički zapis, umetnost ili posao.

Video snimak

0 thoughts on “Ranko Trifković”

  1. Pingback: [LIVE BLOGING] BlogOpen – SocialOpen, radno-prijateljski susret namijenjen blogerima, tviterašima, poslovnim i privatnim korisnicima društvenih mreža // Gadgeterija
  2. Trackback: [LIVE BLOGING] BlogOpen – SocialOpen, radno-prijateljski susret namijenjen blogerima, tviterašima, poslovnim i privatnim korisnicima društvenih mreža // Gadgeterija
  3. Pingback: Džepna Venera blog » Blog Archive » Verkić, blogeri i BlogOpen 2010-te u Novom Sadu!
  4. Trackback: Džepna Venera blog » Blog Archive » Verkić, blogeri i BlogOpen 2010-te u Novom Sadu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *