Browse By

Blogeri iz Etiopije i zvanično okrivljeni za terorizam

Devet blogera aktivista iz Etiopije, koji su pripadali takozvanoj grupi “Zone 9 bloggers”, okrviljeni su prošlog četvrtka za terorizam pri Višem sudu u Etiopiji.

Uhapšeni i držani u pritvoru od 25. aprila, iza rešetaka su bili pod optužbom “za rad sa stranim organizacijama koje su aktivisti za zaštitu ljudskih prava” i za “primanje finansijske podrške za javno nasilje putem društvenih mreža”. Blogerima je sve vreme pritvora uskraćeno pravo na kontakt s rodbinom i advokatima nekoliko meseci, a na izricanje presude nisu bili pripremljeni, održana je bez prethodne najave advokatima, članovima porodice i svima koju su pratili slučaj poslendjih nekoliko meseci.

Advokat blogera izjavio je da optužbe nisu utemeljene. Nakon protesta koji je uložio kod predsednika sudskog veća zbog kršenja procedure, žalba je prihvaćena, te je novo suđenje održano juče, gde su donete iste presude.

Krivica blogera

1. Rad s organizacijama koje su obeležene kao “terorističke” od strane vlade Etiopije. Etiopska vlada tereti blogere po kontroverznom zakonu o borbi protiv terorizma, koji je stupio na snagu u 2009.

Mediji izveštavaju da su blogeri optuženi za primanje finansijke podrške iz vladi Etiopije ideološki suprotstavljenih organizacija iz Evrope i Amerike.

2. Učešće u obuci softverskih alata koji se koriste za e-mail šifriranje.

Blogeri su optuženi za učestvovanje u obuci šifriranja e.mail prepiske u čemu su pomoć dobili od dve organizacije za zaštitu ljudskih prava iz Evrope.

3. Tajna organizacija

Blogeri su optuženi da su okupljeni u podzemnu, tajnu organizaciju koja sebe naziva Zone9.

freezone9bloggres

Podrška blogerima iz celog sveta može se pratiti preko hashtaga #FreeZone9Bloggers.

Organizacija koja online pruža podršku blogerima zove se @Zone9 a može se pratiti i preko veb-sajta Zone9ers “Trial”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *