Browse By

Ubedljiva podrška EU, SAD i OEBS slobodi govora

Neupućeni, nisu mogli saznati iz većine elektronskih medija šta se juče dogodilo u Domu omladine, ko se okupio, zašto i zbog čega su došli ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador SAD, Majkl Kirbi i predstavnica iz bečke kancelarije OEBS-a za slobodu medija, Deniz Jaziđi.

Zapravo, reč je o tome da je interesovanje za naše goste bilo toliko veliko, da je razlog njihovog dolaska pao u drugi plan. Ipak, pisani mediji su, za razliku, izveštavali perfektno i objektivno, napominjući da je reč o blogerskom skupu i zaista izvlačeći najbitnije iz celog događaja (linkovi na dnu teksta).

Tokom nekoliko dana najave događaja, svega dva-tri dana ostavismo za to, izgledalo je kao da će skup proći nezapaženo. Mediji su prećutali najavu, tek nekolicina se interesovala za izjave i događaja, a ono što poznajemo kao internet komjuniti ili makar jedan njegov deo, pozdravilo je borbu za prava za slobodu govora – gromoglasnim ćutanjem.

Poznavaoci prilika tvrde da je to zato što su pojedinci koji ostvaruju nekakav uticaj  na mrežama, sada podstaknuti da ga koriste na sasvim određeni način, što ne možemo znati, ali je činjenica da postoji jedan trend relativizovanja celog problema cenzure baš od strane onih koji bi mogli da doprinesu da se taj trend zaustavi.

Prepuna sala (Foto @Belgraded)

Prepuna sala (Foto @Belgrade)

Zato je iznenađenje odzivom na ovaj događaj, što medija, što zainteresovanih strana, bilo ogromno: u istom trenutku, nešto pre 13:00 časova, svih 70 pipremljenih mesta je bilo zauzeto, više od 40 redakcija pristiglo, a nove stolice i stajanje sa strane ispunili su bukvalno prostor Američkog kutka u Domu omladine tako da više ni igla nije mogla da stane.

Podrška

Zbog gušenja prava na slobodu govora, čije posledice posebno osećaju blogeri i građani koji koriste društvene mreže, pojedinci dakle, koji su bili u fokusu ovog događaja,organizovali smo skup za koji nam je bila potrebna pažnja i podrška međunarodne zajednice, koja nije izostala.

Ambasador Majkl Devenport je veoma brzo prihvatio poziv da otvori naš panel, odmah za njegovom, stigla je i podrška iz bečke kancelarije OEBS-a, a potom smo dobili i potvrdu da će ambasador SAD, gospodin Majkl Kirbi, rado podržati skup i borbu civilnog društva za pravo na slobodno izražavanje mišljenja. Neophodno je napomenuti da smo od prvog kontakta imali podršku Američke ambasade obezbeđivanjem prostora i razumevanjem da je to što želimo da napravimo važno, i veoma aktuelno, te je zaslužilo podršku.

Nekoliko dana pre toga, dobili smo pažnju i podršku i čuvenog blog-portala BoingBoing a potom i od ruskih anonimusa.

Cela ideja, glavni cilj okupljanja je bio da vidimo kakvo je stanje na Internetu danas, kako želimo da izgleda Internet, i koliki je prostor i gde su granice slobode prava na javno mišljenje. Gde je pojedinac tu? Kako ga zaštiti? Kakve mu koordinate dati? Ako nije cenzura, a onda šta je?

Sva tri ugledna i važna gosta na otvaranju panela, dali su nam za pravo: sloboda govora ne sme biti gušena, granice se moraju znati, ali građani i vlada ove zemlje moraju da znaju da je pravo na govor osnovno demokratsko pravo svakog građanina. Sva tri gosta su nedvosmisleno primetila da postoje izvesni znaci gušenja ovih prava i da praksa zastrašivanja građana, rušenja sajtova i pritvaranja korisnika društvenih mreža jesu praksa za koju se očekuje da bude odmah prekinuta jasnom odlukom i akcijom vlasti.

EU će uvek stati na stranu slobode izražavanja

Na samom početku, u uvodnoj reči, Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, održao je govor podrške slobodi izražavanja. “EU će uvek stati na stranu slobode izražavanja, koje je temelj naše zajednice i jedno od ključnih uslova za učlanjenje u evropsku porodicu,” rekao je i podsetio da sloboda govora nikad nije zagarantovana i da se za nju mora boriti, i da se ona mora čuvati i štititi. Ovo pravilo, kaže Devenport,  važi kako za najrazvijenije zemlje u EU tako i za Srbiju.

Uvodna reč ambasadora Devenporta (Foto: Fonet)

Uvodna reč ambasadora Devenporta (Foto: Fonet)

Devenport je poručio blogerima da je na njima da ukažu na eventualne propuste i probleme, a na državnim organima da rade na tome da stvore jedan prostor gde svi dobronamerni ljudi imaju prava da se slobodno izražavaju, na jedan odgovoran način.

On prepoznaje tri načina, fenomena, uz pomoć kojih se Srbiji osujećuje pravo na govor: autocenzura, obaranje sajtova i pozivanje pojedinaca na informativne razgovore zbog komentara na društvenim mrežama.

SAD: Blogeri, pišite slobodno

Ohrabrujem blogere da pišu slobodno, ali razumno, rekao je blogerima američki ambasador, Majkl Kirbi.

On je naglasio da je ponekad teško reći nešto što je nepopularno, ali da je povremeno potrebno i to reći.  On se takođe složio da Internet mora da bude otvoren, a sloboda govora apsolutna.

Majkl Kirbi (Foto: Tanjug)

Majk Kirbi (Foto: Tanjug)

I sam aktivan na društvenim mrežama, ambasador Kirbi je skrenuo pažnju i na Facebook stranicu ambasade gde se, neometano, mogu naći različita, pa i kritička mišljenja, koja se ne uklanjaju ni kada su neprijatna.

“Moja vlada apsolutno zastupa princip da Internet mora biti slobodan,” podvukao je Kirbi.

OEBS ne popušta: vlada Srbije da garantuje slobodu govora

Najoštrija bila je predstavnica za slobodu medija iz bečke kancelarije OEBS-a, Deniz Jaziđi (Deniz Yazici) koja je odmah, ako je slučajno iko imao sumnje da će OEBS popustiti u dijalogu s premijerom Vučićem, razvejala i najmanju sumnju u to:

“Srbija se, među 57 drugih zemalja, obavezala da poštuje nesmetan protok informacija i pravo na slobodu govora. Tako da se jedan OEBS-ov zahtev prema Srbiji ne menja: da vlada Srbije garantuje slobodu govora.”

“Hapšenje pojedinaca zbog izražavanja mišljenja na internetu ili van njega za nas je neprihvatljivo. To ima efekat zastrašivanja, rađa atmosferu straha i uzrokuje autocenzuru, i utišavanju kritičkih glasova”, rekla je Jaziđi.

Predstavnica OEBS-a se takođe osvrnula na dijalog između Dunje Mijatović i premijera Aleksandra Vučića, koji je okarakterisala kao konstruktivan i tokom kojeg su dobijena uveravanja Premijera da će vlada rešiti taj problem.

Botovi

Od poslednjih izbora pa na ovamo, Internet javnost je skoro skroz postala naviknuta na botove, armije anonimnih aktivista koji pokušavaju da nametnu svoj diskurs i preplave mreže skretanjem teme ili delegiranjem one koja im je naručena.

Ni ovaj skup nije prošao bez njih. Na Twitteru je primećeno da ih je bilo preko 30 zaduženih da rade na ovom skupu i hashtagovima, a neki od njih su se nalazili i u sali Američkog kutka.

Konačno, mladi aktivisti  su se i otelotvorili pred učesnicima panela, te dobili i priliku da se uključe na sam kraj diskusije, kada su se konačno javili za reč, s tremom i naučenim pitanjima, tražeći iznova da im se dostave dokazi da cenzura postoji.

Nije primećeno da je bilo puno strpljenja među vidno umornim učesnicima panela, da nakon 2 sata rada na temi, upravo o cenzuri, uđu u diskusiju i pomognu ovoj deci da ostvare svoj programski ili partijski zadatak.

Tokom iste večeri, napravljen je i počeo da kruži po Twitteru i link sa spiskom nadimaka onih čiji je zadatak bio da zatrpavaju hashtagove događaja, ali, nakon burne reakcije najšire zajednice, link je nestao.

(sutra: zapis sa radnog dela tribine)

Izveštavali su (nasumični redosled):

Blic (1 )

Blic (2)

B92

Glas Amerike

Press online

Novi magazin (1)

Novi magazin (2)

Kurir info

Akter

Beta (video)

Novosti

RTS Beta (tekst)

RTV 1

RTV

Telegraf

Pravda

Tanjug

Kontrapress

SEECult

NUNS

CINS

Pobjeda

Glas Srbije

Palo

Danas

Glas Kragujevca

Svet.rs

Politika

Vesti-online

Slobodna Evropa

SEECult

NSPM

Dnevnik

Srpska dijaspora

Delegacija evropske unije

Danas (2)

Smedia

NUNS (2)

Ej bre

Vijesti.at

Boom 93

Medija centar

2 thoughts on “Ubedljiva podrška EU, SAD i OEBS slobodi govora”

  1. Pingback: #BOBC – After effects | Constrictoria
  2. Trackback: #BOBC – After effects | Constrictoria
  3. Pingback: Serbia’s ‘Declaration of Internet Freedom’ Wins Big Support from Western Dignitaries | Freedom, Justice, Equality News
  4. Trackback: Serbia’s ‘Declaration of Internet Freedom’ Wins Big Support from Western Dignitaries | Freedom, Justice, Equality News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *