Browse By

Aktivisti kidnapovali #HelloBaku zbog kršenja ljudskih prava Azerbejdžana prema svojim građanima

Hashtag #HelloBaku su pokrenuli organizatori  Evropskih letnjih igara, koje se održavaju u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu. 

Tviteraši su kidnapovali hashtag #HelloBaku, da bi skrenuli pažnju na kršenje ljudskih prava i smanjene slobode govora u Azerbejdžanu, uoči nastupajućih ovogodišnjih letnjih Evropskih igara u glavnom gradu Bakuu.

Organizatori Baku 2015,  pokrenuli su  4. marta na mrežama takimčenje uz hashtag #HelloBaku, u sklopu promotivnih aktivnosti uoči igara koje počinju 12. juna. Korisnici društvenih medija su pozvani da slanjem fotografija ili video zapisa sa natpisom #HelloBaku učestvuju u igri, a pobednicima su obećane dve ulaznice za ceremoniju otvaranja, kao i noćenje u luksuznom hotelu i avio prevoz.


Ali, kampanja je krenula neželjenim tokom kada su korisnici mreža uzvratili korišćenjem #HelloBaku da skrenu pažnju na kršenje ljudskih prava u Azerbejdžanu. Naime, prema poslednjim izveštajima, više od 100 političkih zatvorenika je u zatvorima u zemlji. Među njima novinari, prodemokratski aktivisti, advokati, blogeri…

Tokom 30 dana, hashtag #HelloBaku je korišćen više od 3 hiljade puta, od kojih je 90% kritika vlasti u Azerbejdžanu i osuda prakse pritvaranja i osuđivanja aktivista. Većina se igra metaforom ulaznica, kao karata za izlazak iz zatvora i oslobađanje aktivista.

Agencija koja je angažovana za marketing Evropskih letnjih igara na mrežama, 1000heads, izjavila je medijima da više nije angažovana na projektu.

Izvor: Index of Censorship

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *